FAQ

Op de volgende vragen kun je hier antwoord vinden:

Wat moet ik doen als ik je in wil huren?
Wat kost het?
Hoe ziet het proces er uit?
Doe je ook aan vormgeving/lay-out?
Kan ik de copyright van je werk overkopen?
Kan ik je vragen voor een crowdfunding campagne?
Mag ik een van je bestaande illustratie gebruiken?
Hoe maak je je illustraties?
In wat voor een formaat of bestand lever je je werk aan?
Kan ik je vragen om iets te maken in een andere dan je gebruikelijke stijl?
Hoe weet ik dat iets er uit komt te zien zoals ik het wil?
Maak je ook nog trouwkaarten/geboortekaartjes?
Kan ik bij je stage lopen?

Wat moet ik doen als ik je in wil huren?

E-mail naar info@pet-pet.nl met de volgende specificaties zodat ik je zo gericht en snel mogelijk kan antwoorden:
– Je contact info (naam, e-mailadres of telefoonnummer)
– Een omschrijving van wat je in gedachte hebt
– De complexiteit van de illustratie (kleur? alleen lijn? veel detail?)
– De grootte van de illustratie
– Het gebruik van de illustratie (voorkant? oplage?)
– Deadlines/tijdspad

Het is van belang dat je de bovenstaande details wel al goed weet alvorens te mailen, aan de hand hiervan kan ik je een prijsinschatting geven.
Als je hiermee instemt, dan stuur ik je een offerte/contract met details. Als deze bevestigd is dan kan ik aan het werk voor je!

Wat kost het?

Dat hangt af van bovenstaande specificaties, maar om je een inschatting te geven: een volle pagina kan gaan van €150 – 450 + licentiekosten. Een kleine illustratie is van €50-150 + licentiekosten. Dat is exclusief 21% btw, dat komt er nog bovenop.
Bij grote bedragen vraag ik meestal een voorschot, bij kleine bedragen stuur ik een factuur achteraf.

Een precieze prijs-indicatie hangt natuurlijk af van verschillende factoren. De kosten bereken ik over het algemeen als volgt: het werk (aantal uur dat er in gaat) voor het maken van de illustratie + de licentiekosten.

Hoeveel werk en uur er in gaat hangt af van de hoeveelheid detail, de stijl en de grootte van de illustratie. Alleen schets- en lijnwerk is natuurlijk een stuk goedkoper dan een hele illustratie in kleur en schilderachtige stijl. Vooraf schat ik dat in en vaak wordt het een vaste prijs, echter mocht het meer werk zijn dan ingeschat dan zal ik dat aangeven.

De licentiekosten is de prijs die je betaald voor het gebruik van het werk. Publiceer je het wereldwijd op een bekend platform dan zijn de licentiekosten hoger dan dat je iets in een kleine persoonlijke oplage laat drukken. Licentiekosten worden o.a. bepaald op de oplage, de locatie en het aantal jaar dat de illustratie in gebruik is en wordt berekent als percentage van de maakprijs.

Voor een grote oplage boeken rekenen illustratoren vaak iets anders, dan krijg ik een voorschot + royalties (een percentage van de verkoopprijs).

Hoe ziet het proces er uit?

Schetsfase: Ik maak (meestal meerdere) ruwe schetsen en stuur deze op
Schets revisie: ik pas wat dingen aan in de schets waar nodig
Uitwerkfase: Ik werk de schets uit in een volledige illustratie
Uitwerk revisie: ik pas details aan waar nodig
Klaar: als de aanpassingen doorgevoerd zijn stuur ik de definitieve versie van de illustratie op + factuur.

Dit houdt in dat ik standaard werk met twee rivisie rondes: één tijdens de schetsfase en één tijdens de uitwerkfase. Tijdens de uitwerk revisies kan ik alleen nog details aanpassen, het is niet de bedoeling dat ik de hele onderliggende vorm/kleur/schets ook nog eens aanpas omdat dat al in de schetfase bepaald is. Om die reden werk ik soms ook met kleur-testjes om te kijken wat past. Mocht er toch nog om een grote aanpassing gevraagd worden, dan zal ik hiervoor meer kosten vragen (en dit natuurlijk vooraf aangeven).

Doe je ook aan vormgeving/lay-out?

In sommige gevallen wel, maar in veel gevallen niet. Ik ben de expert op illustratie-gebied, voor vormgeving en lay-out kun je het beste bij een grafisch vormgever zijn. Let wel op dat ik niet losse .psd/illustrator bestanden opstuur tenzij dit vooraf besproken is. Het is dan ook niet de bedoeling dat mijn illustraties achteraf nog wat veranderd wordt (dit gaat ook in tegen de auteursrecht-wet en kan je dus geld kosten)! Als blijkt dat er alsnog iets verschoven moet worden, kun je mij het beste contacteren. Hiervoor vraag ik een kleine vergoeding.

 

Kan ik de copyright van je werk overkopen?

Meestal is het antwoord nee, omdat het voor veel opdrachten en illustraties helemaal niet van belang is.
Waarom niet? Omdat je met ontwerpen werkt met licenties. Wil je het exclusieve recht op de voor jou gemaakte illustratie? Dat kan (alhoewel er een prijs aanhangt), maar dat is wat anders dan de copyright er op te hebben. De rechten daarvan blijven gewoonlijk altijd bij de maker. Exclusieve rechten betekent dat jij de enige bent die de illustratie mag gebruiken (naast andere afspraken zoals hoe vaak en hoe lang), maar als je alleen maar belang hebt bij het eenmalige gebruik van een illustratie is het niet nodig.
Als je wel de rechten wilt overnemen (wordt vaak bij grote bedrijven gedaan), dan bereken ik vanaf 300% van de kosten. Dit komt omdat ik het dan niet meer kan aanpassen en hergebruiken en hierdoor mis ik dus een stuk inkomen.

Kan ik je vragen voor een crowdfunding campagne of kickstarter project als er nog geen zekerheid is over financiële vergoeding?

Vragen kan altijd, maar de kans is erg klein. Illustreren is gewoon mijn dagelijks werk, als ik geen vergoeding krijg werk ik dus gratis. Regelmatig krijg ik e-mails over hobby projecten, maar helaas kan ik daar niet aan mee werken aangezien er gewoon brood op de plank moet komen.
Als het gaat om een betaald project (vooraf aan de campagne), dan kun je me uiteraard gerust vragen.

Ik zou graag een van je bestaande illustraties gebruiken, kan dat?

Als ontwerper ben ik copyright-houder van mijn werk. Dit betekent dat als je mijn illustraties wilt gebruiken voor je magazine, blog, persoonlijk gebruik je me ten eerste altijd moet vragen! Voor het hergebruik van een illustratie vraag ik vaak een vergoeding. Niet alles is herbruikbaar echter omdat op sommige dingen exclusieve rechten zitten. Vraag me gerust hierover!

Hoe maak je je illustraties?

Mijn tekeningen en schilderijen maak ik digitaal door het gebruik van een Wacom tekentablet en tekensoftware.
Ik begin echter vaak met potlood schetsen omdat het sneller en makkelijker is, ruwe schetsen zijn vaak het eerst wat een opdrachtgever zal zien.

In wat voor een formaat of bestand lever je je werk aan?

Omdat mijn werk vaak schilder- of tekenachtig is, werk ik meestal in Photoshop en gelijke programma’s. Ik stuur dus ook vaak op in .psd of .pdf bestanden. Grote bestanden stuur ik via WeTransfer op.
Als je iets in schilderachtige stijl wilt, heeft het geen nut me te vragen om iets in vectorformaat op te slaan.

Kan ik je vragen om iets te maken in een andere dan je gebruikelijke stijl?

Je kan altijd vragen, maar ik ben niet bereid alles opzij te zetten vanwege artistieke vrijheid. Dit is ook vanwege het feit dat in de ontwerpwereld vaak gevraagd wordt of je iets in iemands anders (bestaande) stijl kan maken. Omdat ik dit niet recht vind doen en respectloos vind omgaan met mijn eigen en iemand anders artistieke waarde, weiger ik dat vaak.

Daarnaast kun je voor bepaalde stijlen (zoals pixel-art of puur vectorwerk) gewoon beter bij een andere illustrator terecht.

Hoe weet ik dat iets er uit komt te zien zoals ik het wil?

Ik werk met revisierondes: een tijdens de schetsfase en één tijdens de uitwerkfase. Dat betekent dat ik een schets aan kan passen als je liever iets anders ziet, maar niet een tweede keer (kleine uitzonderingen daargelaten). Hetzelfde geld voor de uitwerking. Als het daarna alsnog niet goed is (nog nooit voorgekomen), dan zal het meer kosten omdat er meer werk dan gewoonlijk in zit.

Verder: mijn portfolio geeft een duidelijk idee van wat ik kan maken en wat niet. Ik doe dus ook niet zomaar gratis proefillustraties of pitches tenzij het van belang is. Voor bepaalde opdrachten waar het van belang is, spreek ik graag af dat als ik de opdracht krijg ik geen kosten vraag, maar als ik het niet krijg ik gewoon de kosten bereken. Het is immers gewoon werk.

Maak je ook nog trouwkaarten, geboortekaartjes e.d. in opdracht? Hoeveel kost dat?

Dat doe ik soms, het hangt af van hoeveel tijd ik heb en of het idee van het kaartje iets is wat me aanspreekt. De kosten hangen af van de hoeveelheid werk, maar zijn minimaal 200 euro excl. btw. (dat is dus exclusief de drukkosten). Mail me gerust om te vragen!

Ik zoek een stageplaats, kan ik bij je stage lopen?

Nee, helaas. Mijn inschatting is dat ik als illustrator nog niet genoeg te bieden heb qua praktijkopdrachten om een student te kunnen voorzien van een leerzame stage. Ik heb daarnaast te weinig tijd (naast parttime baan en illustrator zijn) om iemand goed te kunnen begeleiden.